Kursdag 4 torsdag

Torsdagen inleds av en förmiddag med Frank Träisk som föreläser om synbanelesioner. Frank Träisk är överläkare och chef för den neurooftalmologiska sektionen vid S:t Eriks ögonsjukhus och är en mycket respekterad neuro-oftalmolog med mycket gedigen erfarenhet från sina många år vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. Frank leder arbetet inom den nationella arbetsgruppen (NAG) för neurooftalmologi som utarbetar nationella riktlinjer för handläggning av neurooftalmologiska tillstånd.

Vissa delar av det som berörs under dagen överlappar med vissa tidigare moment under kursen, detta är helt enligt vår plan. Vi anser att det är viktigt att återkomma till dessa ämnen och att ta del av både intrenationella influenser, men ffa få kunskap förankrad i våra lokala nationella praxis. Ta tillfället i akt att fråga om något är oklart sedan tidigare.

Efter lunch, går igenom en serie fantastiska föreläsningar av Professor Jan Ygges. Ni får själva ansvara för att gå igenom materialet och disponera tiden. Föreläsningarna ryms inom schemalagd tid förutsatt att man tar paus enbart enligt schemat och att man inte ser om delar. Det är givetvis att titta på dessa så som man önskar, men man får själv ansvara för att tiden räcker eller att det tillåts spilla över på fritid.

Jan Ygge är professor vid Marianne Bernadotte Centrum, Karolinska Institutet och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus och har han studerat ögonmotorikstörningar under många år. Jan har undervisat passionerat under hela sin karriär, bla 20 år under den svenska ST-kursen i neuro-oftalmologi. Han har skrivit och medverkat i flera läroböcker. Jan har en fantastisk förmåga att förmedla komplicerade ämnen på ett enkelt och fängslande sätt.

Videoföreläsningar hittar ni här nedan och längst ned på sidan hittar ni förläsningshandouts.

Vid frågor på prof Jan Ygges föreläsningar så kan man maila honom eller kursledningen.

Frågorna och svaren kommer senare att läggar här på hemsidan så att alla kan ta del av detta.

Dessa föreläsningar kan man ta del av på två sätt, antinge på egen hand men de kommer även spelas upp i föreläsningslokalen så att upplevelsen blir med likt en live föreläsning. Tyvärr finns det inte tidsmässigt utrymme i schemat att ha även med prof Ygge på ett distansseminarium likt vi haft på tidigare kurser under pandemin. Vi kommer dock lägga upp även förra årets seminarium som man kan se som bonusmaterial.

Frank Träisk - Video producerad i samband med tidigare kurs, som är samma föreläsningar som han kör idag. Efter önskemål så lägger vi upp dessa färdiga video istället för att spela in nya under dagen.

Jan Ygges föreläsningar.

OBS! förs på denna sida ligger nu alla föreläsningr ihopklippta till en film. Vi har gjort vissa optimeringar ljudet i denna film. Notera att det kan dröja en stund inna hd-versionen blir tillgänglig. De tidigare versionerna hittar ni nedanför.

Tidigare orginalversioner uppdelat i små-föreläsningar