ST-Kurs 2021‎ > ‎

Kursdag 3 (Onsdag 23/9)

Vi inleder onsdagen som vanligt kl 08.15 MEN vi kommer inte att ha någon incheckning via Zoom, dvs ni kör igång med självstudier på egen hand. Vi kommer istället att ha en avstämning via Zoom precis innan lunch.

Idag arbetar ni till stor del med material som våra amerikanska gästföreläsare har bidragit med. Tyvärr får ni inte idag möjlighet att personligen träffa och inspireras av dessa neuro-oftalmologins verkliga SUPERSTARS! Men det kommer ändå att bli en mycket lärorik och förhoppningsvis ett mycket inspirerande program för dagen, där vi även träffar några av våra svenska digniteter via Zoom.

Professor Neil Miller (verksam vid Johns Hopkins, Baltimore) är det närmaste man idag kan komma själva neuro-oftalmologins grundare (som subspecialitet) näst efter Walsh och Hoyt. 

Professor Randy Kardon (University of Iowa) är en dignitet som är högt aktad av alla andra framstående experter inom området, och dessutom bäst i universum på pupiller och mycket annat. 

Båda är mycket inspirerande. Vi hoppas att deras videoförläsningar kommer vara till stort nöje.

Vi kan även glädjas åt att Frank Träisk (chef för neuro-oftalmologiska sektionen, S:t Eriks ögonsjukhus), som är en mycket respekterad neuro-oftalmolog med mycket gedigen erfarenhet från sina många år vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, kommer att hålla ett web-seminarium om synbanelesioner. 

Som kuriosa (Rafis kommentar) kan nämnas att Frank Träisk och Björn Hammar började läkarlinjen samma dag i samma studiegrupp och båda blev sedan på varsitt håll oftalmologer och sedermera neuro-oftalmologer. De är nu verksamma i var sin del av landet och tillhör är några av landets mest erfarna neuro-oftalmologer (en nobel men relativt liten skara). Man kan ju roa sig med att  fundera över sannolikheten för detta :) . Vi kan även fortsätta att notera ett annat sammanträffande, nämligen det att föregående kurshållera, fram till och med 2016 års kurs, Bertil Lindblom (Professor i Göteborg) arrangerade sin kurs med en "sidekick" som var vitreoretinalkirurg, dvs precis samma konstellation som vid nuvarande kurs (Björn Hammar som är neuro-oftalmolog och Rafi Sheikh som är vitreoretinalkirurg)

I och med schemaändring så arbetar ni under eftermiddagen med OCT-föreläsningarna. Ni börjar med föreläsningen av Aboma Merdasa, disputerad ingenjör inom teknisk fysik, där han kort och enkelt går igenom bakrund och grunder i OCT på ett mycket förenklat och pedagogiskt vis. Ni gå sedan vidare och arbetar med OCT-föreläsningarna av Randy Kardon.Videoföreläsningar hittar ni här nedan.


Neil Miller:

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video


Randy Kardon - GCA

YouTube-video

Aboma Merdasa - OCT

YouTube-video

Randy Kardon - OCT

Notera dock att dubbelföreläsningen är i en video, ni tar paus på eget ansvar :)

YouTube-video
Längst ned på sidan hittar ni digitala handouts från föreläsarnas.


Kursdag 3 ‎(delad)‎


Comments